Hrvatska gostitelj Kroatien Gastgeber Croatia Accommodation

Ciljevi izleta

Plitvicka Jezera
Nacionalni park Plitvicka jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvickih jezera proglašen je nacionalnim parkom 1949. godine, šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i vecih jezera kristalne modrozelene boje.

Park prirode Biokovo
Park prirode Biokovo je zbog svoje prirodne ljepote krajobraza s brojnim krškim fenomenima, te iznimne biološke raznolikosti 1981. godine proglašen parkom prirode. Park se prostire na površini od 196 km2 i obuhvaca planinski masiv od prijevoja Dubci, do prijevoja Staza, u duini od 25 km. U sastavu Parka je Biokovski botanički vrt Kotišina, površine 16.5 ha, smješten na primorskoj padini Biokova iznad sela Kotišina.

Marton Museum
Ambiciozan muzej koji je postigao mnogo u svojoj relativno kratkoj povijesti, Muzej Marton ubrzano se razvija i željan je dijeliti svoju prekrasnu kolekciju europskih umjetničkih remek-djela sa javnosti. Ovdje u Muzeju, vrlo smo ponosni na našu instituciju gdje izlažemo mnogo neprocijenivih komada.

Park prirode Velebit
Park prirode Velebit obuhvaća najveći dio masiva planine Velebit i dolinu krške rijeke Zrmanje i površinom je najveći zaštićeni dio prirode u Hrvatskoj. Zbog posebnih prirodnih vrijednosti UNESCO je 1978. godine planinu Velebit uvrstio na popis medunarodnih rezervata biosfere. Tu obitavaju mnoge inače rijetke i ugrožene životinjske vrste, kao i više endemičnih vrsta.

Gradski Muzej Varaždin
Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svecano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sacinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.

Nacionalni park Krka
Krka je jedan od nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Park je dobio ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji, samo par kilometara sjeveroistocno od grada Šibenika.

Priča o Paprenjaku
Ovaj aromatični kolač spravlja je još u doba daleke renesanse. Specifičan je po pravokutnom obliku i reljefima s folklornim motivima. Omiljenost paprenjaka kod prvih stanovnika Gradeca opisan je u šenoinom romanu Zlatarevo zlato, opis Magde U svem gradu ne bijaše ni velikaške ni gradanske žene koja bi umjela mijesiti paprenjake kao što Magda. A, onda mu je zaprijetio zaborav.

Trakošcan
Dvorac Trakošcan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 km sjeveroistocno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina nadmorska visina 250 m. Najbliža mjesta su Macelj i Strahincica. S oko 40.000 posjetitelja godišnje jedan je od najposjecenijih hrvatskih dvoraca.

Dubrovnik
Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovacko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih povijesno-turistickih središta Hrvatske.

Nacionalni park Paklenica
NP Paklenica je prostor neobicnog dodira mora i planine, bogat prirodnim šumama bukve, crnoga bora i bora krivulja. Stanište je endemske biljcice hrvatskog naziva pljeskarica i drugih biljnih i životinjskih rariteta, prepun krških oblika.

Limski kanal
Limski kanal je zaljev na zapadnoj obali Istre izmedu Vrsara i Rovinja. Nastao je kao estuarij (potopljeno rijecno ušce) rijeke Pazincice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se je ulijevala u more u Limskom kanalu.

Crkva Križa
Crkva sv. Križa najpoznatiji ninski gradevni spomenik poznata kao i Najmanja katedrala na svijetu nalazi se pokraj župne crkve u Ninu. Datira u XI. st., a oblikom podsjeca na grcki jednokraki križ.

Nacionalnipark Kornati
Nacionalni park Kornati cini veci dio grupe otoka Kornati u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji, južno od Zadra. Nacionalnim parkom je proglašen 1980. i tada je stavljen pod zaštitu. Ukupna površina parka je oko 220 kmĀ² a sastoji se od 89 otoka, otocica i hridi.